Svenska folkets födelsedag... 6/6

Lite fakta över "vår" dag...

Svenska folkets födelsedag

Nationaldagen, eller det svenska folkets födelsedag, firas den 6:e juni, lagom till att syrenerna blommat och landet klätt sig i sommarskrud.

Sverige är ett demokratiskt land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Sveriges nationaldag är dagen då vi firar dessa värden, hälsar nya medborgare välkomna och hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Hur firar jag nationaldagen?

Sedan 2005 firas Nationaldagen som en arbetsfri helgdag. Hur man väljer att fira nationaldagen är upp till var och en. De flesta kommuner anordnar olika typer av lokala evenemang och festligheter. Många kommuner har också en särskild ceremoni för att välkomna nya svenska medborgare.


Svenska flaggans dag blir Nationaldag

År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag.

Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Samling och samförstånd

1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en helt naturligt utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag.

Frågor och svar om Nationaldagen

Vi lever i ett demokratisk land med fred, frihet och respekt för mänskliga rättigheter, oavsett religion eller ursprung. Och vi firar vår nationaldag när vårt vackra Sverige brukar klä sig i årets första sommarskrud. Det finns alltså orsak att glädjas - och även att stanna upp för en stunds eftertanke.

F: Vad menas egentligen med nationaldag?

S: Alla länder har en speciell högtidsdag, då för landet avgörande skeden som dag för självständighet eller befrielse, viktiga författningars undertecknande eller liknande högtidlighålls.

F: När fick Sverige nationaldag

S: År 1983. Men svenska flaggans dag hade då firats i Stockholm ända sedan 1893 på initiativ av Skansens grundare Artur Hazelius. 1916 bildades Bestyrelsen Svenska Flaggans Dag med syfte att skapa en nationell samling kring flaggan. Medborgare från olika delar av landet samlades den 6 juni 1916 på Stadion i ett flaggprytt Stockholm. Där sjöngs för första gången K.G. Ossiannilssons "Sveriges flagga".

F: Varför just den 6 juni?

S: Historiskt var det den dagen 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. Därmed lades grunden till ett svenskt nationellt rike. Den 6 juni antogs dessutom 1809 års regeringsform, som fastslog de medborgerliga fri- och rättigheterna med bl.a. religions-, tryck- och yttrandefrihet.

F: Firas nationaldagen i hela Sverige?

S: Praktiskt taget varje kommun har eget firande med tal, sång och musik av lokala förmågor. Men den stora festen, den som kungafamiljen deltar i och som sänds i tv hålls på Skansen i Stockholm.

F: Varför Skansen?

S: För att där är så vackert, ett Sverige i miniatyr. Och för att ca 15.000 festdeltagare får plats där. Innan firandet 1962 flyttades till Solliden höll det till på Stadion. År 2002 skedde en tillfällig återgång till Stadion. Detta beror på att Stockholms stad fyller 750 år och deltar i arrangemangen.

F: Vad spelar flaggan för roll?

S: Den är en symbol för Sverige och vår nationella samhörighet. En symbol som bör värnas och aktas i alla sammanhang.

F: Hur kommer det sig att den är blå och gul?

S: Ursprunget är riksvapnets färger - blå sköld och gula kronor. Karl Knutsson Bonde sägs på 1440-talet i striderna mot Danmark ha använt sig av ett baner, som skapades med det blågula trekronorsemblemet som förebild.

F: När började svenska flaggan användas?

S: Från mitten av 1500-talet finns teckningar av bl.a. duk med gult kors. Men det var mycket ovanligt med flaggor under de kommande århundradena, särskilt till lands. De flaggor som förekom fanns på fartyg och var tretungade. Ett slags statsflagg. På 1810-talet började dock den svenska flaggan att föras som fana vid armén. Unionen med Norge 1814-1905 skapade viss förvirring i flaggfrågan. Bl.a. förekom den s.k. sillsallaten med ett unionsmärke i den övre fyrkanten närmast stången.

Efter unionsupplösningen 1905 flaggades det allmänt i Stockholm med den "rena" svenska flaggan. Men färger och mått varierade från flagga till flagga.

F: Finns det inga bestämmelser?

S: Nu gällande flagglag är från 1982. Den tretungade flaggan är reserverad för kungahuset och försvaret. Alla andra flaggor ska vara tvärskurna. I lagen fastställdes längd och bredd på flaggan liksom korsets proportioner i förhållande till flaggduken, vilken blå och gul standardfärg som gäller etc. Observera, flaggan får ej förses med bokstäver, namn, tecken eller dylikt.

F: Vimpel då?

S: Den pryder flaggstången då flaggning inte sker. En vimpel ersätter aldrig svensk flagga. Vimpeln består ju av ett långsträckt band med ett blått och gult fält som smalnar av mot spetsen. Det blåa fältet ska vara uppåt. Vimpelns längd bör vara en tredjedel av stångens höjd.

Om detta, flaggans handhavande i olika situationer, flaggdagar och mycket mer finns att läsa i boken Flaggan och Fanan (Stiftelsen Sveriges Nationaldag).




Den som har haft intresse att läsa hit =) får läsa lite till.. haha..
Vi firade inte direkt speciellt, lite dessär till kaffet nu i kväll så tittar vi på skansken på tv...
Vi va ute hela eftermiddagen på loppis bla, och tog en fika ute i naturen med barnen... har fått lite färg med... Underbart...

Välkommen du sommar barn som skiner som solen!!



Kommentarer
*Annmi

Sjunger lite....



♫ Du gamla, du fria

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord

Du tysta, Du glädjerika sköna!

Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,

Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.... ♫



Hoppas ni hade en Trevlig Nationaldag i solen/Kram vännen

2010-06-07 @ 15:31:06
URL: http://annmisblogg.blogspot.com/http://


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Familjen..

En mammas tankar...

RSS 2.0